четвъртък, 9 септември 2010 г.

Бързи,евтини и много вкусни рецепти,лично изпробвани!

Солен кекс


Солен кекс
Продукти:
1 кренвирш
2 яйца
200 г сирене
чубрица, сол, черен пипер, олио
1к. кисело мляко
брашно и сода за хляб Приготвяне:
Изключително лесна рецепта. Счупвате двете яйца, нарязвате кренвирша на ситно, през това време разбърквате малко сода с киселото мляко и когато е готово го прибавяте към яйцата и кренвирша, слагате сиренето натрошено и подправките(черния пипер и солта по вкус)сипвате малко олио и брашно и започвате да бъркате(аз предпочитам с ръка)до получаването на гъста смес. През това време пускате фурната да загрява, по желание можете да нарежете два домата и да ги разположите на дъното на тавичката(с пресни домати става по-сочен кексът)и когато сместа е готова се изсипва в тавата и се разстила навсякъде по нея. Слага се във фурната първо на долно печене на средна температура и когато набъбне го превключвате на долно и горно печене.
Става страшно бързо и вкусно, идеално за съботната сутрин, и не само.
Приятен апетит!

Бързи питки

Продукти:
600 г брашно
1 кофичка кисело мляко
1 ч. лъж. сода бикарбонат
1 суп. л. сол
300 г сирене
масло
Приготвяне:
Брашното и содата се пресяват. В тавичка се натрошава сиренето, слага се киселото мляко, солта и тогава се сипва брашното. Бърка се с лъжица.
След това се оформят малки топчета, около 13 -14 броя. Без да се разплескват се поставят в намазнена тавичка. На всяка питка се набожда парченце масло.
Пече се в умерено силна фурна, но предварително добре загрята.        .

Бърза неделна закуска

Продукти:
1/2 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 яйце
кафена лъжица сол
150 г натрошено сирене / по избор/
брашно за меко тесто около 600 грама

Приготвяне:
Замесете тесто,разточете на кора 1 см дебела,изрежете с водна чаша кръгове и изпържете в сгорещена мазнина. Приятен апетит!               

Как да направим забавни сандвичи


Как да направим забавни сандвичи
Може би има злояди деца, но със сигурност няма деца, които не обичат да играят и да се забавляват. Обикновено бабите и майките прибягват до хиляди хитрости, за да накарат детето си да се храни. Лично мое мнение е, че когато огладнее и най-злоядото дете ще поиска нещо за ядене, но ето няколко весели начина да предизвикате детето да обърне внимание на храната. Може да направите весели сандвичи във формата на любимите му предмети и животни. Накратко ще опишем няколко идеи, а вие може да развихрите своето въображение и да допълните колекцията. Ако не се сещате какво точно да направите, детето ви със сигурност ще има предложения, но по-трудното е да измислите как да ги осъществите. Сандвич рак – това е възможно най-лесният за изпълнение сандвич. Вземаме две половинки филии хляб /по-добре е за този тип сандвичи да се използват фабрично нарязани, защото са равномерни на дебелина/ намазваме го с масло или маргарин, слагаме по избор колбас или кашкавал. Важното е украсата – може да направите основата на главата червена с лютеница, бяла с кашкавал, да поставите вид колбас. Очите може да са от кръгли парченца хляб, кръгчета белтък, а за зеници – маслини или зърна царевица.
реклама
Сандвич-маргаритка – това е абсолютно класически сандвич от твърдо сварено яйце. Основата може да бъде зелена маруля или магданоз. А върху маргаритката може да направите пчеличка от лентички зелена и черна маслина,
с крилца от репички.

Сандвич-жираф – краката му може да се направят от солети, тялото от кашкавал или друг вид твърдо сирене, шията отново може от солета или от дървен шиш и главата отново от вид твърдо сирене.

Сандвич-лебед – тялото може да е от парченце топено сирене, крилете от белтък, главичката от малко яйчице и т. н.

Сандвич-пате – тялото може да е от яйце, крилата от маруля, шийката от нанизани на клечка за зъби зърна царевица, главата от маслина.

Сандвич-мишка – изключително лесен за направа от твърдо сварено яйце.

Сандвич-охлюв – също става изключително лесно от половин яйце и напречно нарязан половин кренвирш с рогца от нанизана на клечки за зъби царевица.

Сандвич-дакел – с тяло от кренвирш, глава от маслина и крачета от набодено на клечки за зъби зрънчо.

Сандвич-динозавър. За любителите на динозаври може да се правят различни варианти от подръчни материали, дори и както в случая от най-обикновени – врат от нанизани на шиш топчета от “Зрънчо”, тяло от кашкавал, колбас, кренвирш, морков и т. н. Когато направите една хилядолетна гора от маруля, пресен лук, чесън и магданоз всичко би заприличало на промъкващ се динозавър или друг хищник.

Сандвич-мобилен телефон. Много предпочитан от децата и много лесен за изпълнение. Слагате за основа каквото имате кашкавал, колбас и с помощта на грах, царевица или маслини оформяте бутончетата.
Сандвич-мотор. Би могъл да се направи от хляб и различни видове колбас, морков, ряпа и т. н. за направа на колела.

Кифлички със сирене и яйца


Кифлички със сирене и яйца


Продукти:

3 яйца
килограм брашно
чаена чаша кисело мляко
120 грама олио
равна лъжица сода бикарбонат
100 грама сирене
1 лъжичка сол
Приготвяне:
Замесва се тесто с брашното, 1 яйце, содата, разтворена в киселото мляко, солта и олиото. Тестото трябва да бъде меко. Разточва се на лист с дебелина 1 см и се нарязва на квадрати. В единия край се слага плънка от 1 яйце и сиренето. Навива се във формата на кифличката. Отгоре се намазват с третото яйце и се пекат в умерена фурна.  .

Невероятни понички

Продукти:
1 яйце
1 ч. ч кисело мляко
1 к. л сода
3-4 с. л захар
1 ч. ч настъргано сирене
Брашно колкото поеме – за меко тесто!
Разстиламе тестото и изрязваме с чаши за да получим гевречета и пържим в загрято олио.

Сиренки



Продукти:
1-2 яйца
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч. л. сол, 1 ч. л. сода
1-2 с. л. олио
натрошено сирене (1/2 б. кисело мляко)
Всички продукти и брашно се смесват до получаване на гъста каша.
Правят се топки (като кюфте) с намаслени ръце с олио.
Нареждат се в тава, прави се дупка в средата на всяка и се слага малко масло.
Пекат се в умерена фурна. .

Солени курабийки без яйца


Солени курабийки без яйца

Продукти:
1 ч. ч. кисело мляко
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
150 г сирене
2-3 суп. лъж. олио
Приготвяне:
Смесете содата с киселото мляко и разбъркайте с брашното. Добавете натрошеното на едро сирене. Разбъркайте.
С намазнени в олио ръце оформете курабийки и поставете върху намазана предварително тава.
Печете около 15-20 минути на 200 градуса фурна.
С тези съставки излизат около 10-12 пухкави и вкусни курабийки – идеална закуска за малки и големи.       

Фантастично печено пиле

  
Фантастично печено пиле

Продукти:


1 (900 г) пиле
1 голям лимон
8 резена Прошуто (шунка, бекон)
1-2 скилидки чесън
2 шепи прясна мащерка
сол
смлян черен пипер

115 г меко краве масло
1 кг картофи
1 голяма глава целина

Приготвяне:


• Фурната, заедно с дълбока отнеупорна тава за печене, се загрява на 220 С.
• Пилето се измива отвън и отвътре и се подсушава с кухненско руло.
• С пръсти се отлепва кожата по гръдната част на пилето, като е важно тя да не се разкъсва.
• С остър ножа се обелва жълтата кора на лимона и се наситнява.
• Обеленият лимон се оставя настрани.
• Прошутото се накъсва на парченца и се поставя в купа заедно със ситно нарязаните чесън, мащерка и лимонова кора.
• Подправя се на вкус със сол и черен пипер.
• Прибавя се кравето масло и всичко се разбърква добре.
• Една трета от сместа се поставя под отделената кожа на пилето.
• С ръцете се разпределя добре.
• С останалата смес се натрива пилето отвътре (вътрешната кухина) и отвън.
• Правят се дълбоки разрези по бутчетата на пилето, за да може добре да проникне топлината при печенето.
• Обеленият лимон се разрязва на две, а сокът се изстисква вътре в пилето.
• Така подготвеното пиле се поставя в сгорещената дълбока тава.
• Пече се 20 минути.

• В това време картофите се измиват, обелват се и се нарязват на резени.
• Сваряват се в подсолена вода за 10 минути и се отцеждат.
• Главата целина се обелва и се нарязва с еднаква големина на картофените резени.
• Тавата с пилето се изважда.
• Печеното пиле леко се повдига с дълги вилици.
• На дъното в образувалия се сок от печенето се поставят картофите и целината.
• Върху зеленчуците се поставя пилето.
• Тавата се връща във фурната.
• Пилето със зеленчуците се пече още 40 минути.
• По желание : След изваждането на пилето и зеленчуците течността се прехвърля в тенджера (или направо тавата се поставя върху котлона).
• Сипва се малко бяло вино и всичко се задушава за 10 минути на тих огън, като се разбърква непрекъснато.

Кифлички

  
Кифлички

Продукти:


500 г брашно
20 г прясна мая
250 г прясно мляко
100 г кисело мляко
100 г разтопено масло
25 мл олио
1 с л захар
1 ч л сол

1 яйце
сусам
кимион
морска сол

Приготвяне:


• Маята заедно със захарта се размива в топлото мляко и се оставя на топло, докато сместа започне да образува пяна.
• Брашното се пресява в купа и се смесва със сол, прибавя се шупналата мая, киселото мляко и олиото.
• Омесва се меко тесто, като накрая се прибавя и разтопеното и охладено масло.
• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло за 1 час.
• Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разделя на 18 топки.
• Всяка топка се разточва на овална питка.
• Навива се на стегнато руло, като леко се разтягат краищата.
• Нареждат се в намаслена тава и се покриват за 15 минути.
• В това време фурната се загрява на 200 С.
• Кифличките се намазват с разбито яйце и по желание се поръсват със сусам, кимион или морска сол.
• Пекат се 20 минути до златист цвят.
• Охлаждат се върху метална скара.

Кашкавалени бисквити

  
Кашкавалени бисквити

Продукти:


200 г брашно
1 ч л бакпулвер
сол
100 г масло (настъргано на ситно ренде)
100 г кашкавал (настърган на ситно ренде)
1 яйце
3 с л сметана (най-добре 35 %)
червен пипер

Приготвяне:


• Всичко освен червеният пипер се слага в купа и се замесва тесто.
• Тестото се оформя на топка и се завива със "свежо" фолио и се оставя в хладилника за 30 минути да стегне.
• Тестото се разточва с дебелина 0,5 мм и се оформят бисквитите.
• В тавата за печене се постила хартия за печене и се поставят бисквитите.
• Отгоре се намазват с разбито яйце или мляко. Поръсват се с червен пипер.
• Предварително загрята фурна на 180 С за около 5-10 минути (зависи от фурната Ви).
.

Няма коментари: