Солен кекс

1 кренвирш
2 яйца
200 г сирене
чубрица, сол, черен пипер, олио
1к. кисело мляко
брашно и сода за хляб Приготвяне:
Изключително лесна рецепта. Счупвате двете яйца, нарязвате кренвирша на ситно, през това време разбърквате малко сода с киселото мляко и когато е готово го прибавяте към яйцата и кренвирша, слагате сиренето натрошено и подправките(черния пипер и солта по вкус)сипвате малко олио и брашно и започвате да бъркате(аз предпочитам с ръка)до получаването на гъста смес. През това време пускате фурната да загрява, по желание можете да нарежете два домата и да ги разположите на дъното на тавичката(с пресни домати става по-сочен кексът)и когато сместа е готова се изсипва в тавата и се разстила навсякъде по нея. Слага се във фурната първо на долно печене на средна температура и когато набъбне го превключвате на долно и горно печене.
Става страшно бързо и вкусно, идеално за съботната сутрин, и не само.
Приятен апетит!
Бързи питки
Продукти:600 г брашно
1 кофичка кисело мляко
1 ч. лъж. сода бикарбонат
1 суп. л. сол
300 г сирене
масло
Приготвяне:
Брашното и содата се пресяват. В тавичка се натрошава сиренето, слага се киселото мляко, солта и тогава се сипва брашното. Бърка се с лъжица.
След това се оформят малки топчета, около 13 -14 броя. Без да се разплескват се поставят в намазнена тавичка. На всяка питка се набожда парченце масло.
Пече се в умерено силна фурна, но предварително добре загрята. .
Бърза неделна закуска
Продукти:1/2 кофичка кисело мляко
1 чаена лъжица сода бикарбонат
1 яйце
кафена лъжица сол
150 г натрошено сирене / по избор/
брашно за меко тесто около 600 грама
Приготвяне:
Замесете тесто,разточете на кора 1 см дебела,изрежете с водна чаша кръгове и изпържете в сгорещена мазнина. Приятен апетит!
Как да направим забавни сандвичи

реклама
с крилца от репички.
Сандвич-жираф – краката му може да се направят от солети, тялото от кашкавал или друг вид твърдо сирене, шията отново може от солета или от дървен шиш и главата отново от вид твърдо сирене.
Сандвич-лебед – тялото може да е от парченце топено сирене, крилете от белтък, главичката от малко яйчице и т. н.
Сандвич-пате – тялото може да е от яйце, крилата от маруля, шийката от нанизани на клечка за зъби зърна царевица, главата от маслина.
Сандвич-мишка – изключително лесен за направа от твърдо сварено яйце.
Сандвич-охлюв – също става изключително лесно от половин яйце и напречно нарязан половин кренвирш с рогца от нанизана на клечки за зъби царевица.
Сандвич-дакел – с тяло от кренвирш, глава от маслина и крачета от набодено на клечки за зъби зрънчо.
Сандвич-динозавър. За любителите на динозаври може да се правят различни варианти от подръчни материали, дори и както в случая от най-обикновени – врат от нанизани на шиш топчета от “Зрънчо”, тяло от кашкавал, колбас, кренвирш, морков и т. н. Когато направите една хилядолетна гора от маруля, пресен лук, чесън и магданоз всичко би заприличало на промъкващ се динозавър или друг хищник.
Сандвич-мобилен телефон. Много предпочитан от децата и много лесен за изпълнение. Слагате за основа каквото имате кашкавал, колбас и с помощта на грах, царевица или маслини оформяте бутончетата.
Сандвич-мотор. Би могъл да се направи от хляб и различни видове колбас, морков, ряпа и т. н. за направа на колела.
Кифлички със сирене и яйца

Продукти:
3 яйца
килограм брашно
чаена чаша кисело мляко
120 грама олио
равна лъжица сода бикарбонат
100 грама сирене
1 лъжичка сол
Приготвяне:
Замесва се тесто с брашното, 1 яйце, содата, разтворена в киселото мляко, солта и олиото. Тестото трябва да бъде меко. Разточва се на лист с дебелина 1 см и се нарязва на квадрати. В единия край се слага плънка от 1 яйце и сиренето. Навива се във формата на кифличката. Отгоре се намазват с третото яйце и се пекат в умерена фурна. .
Невероятни понички
Продукти:1 яйце
1 ч. ч кисело мляко
1 к. л сода
3-4 с. л захар
1 ч. ч настъргано сирене
Брашно колкото поеме – за меко тесто!
Разстиламе тестото и изрязваме с чаши за да получим гевречета и пържим в загрято олио.
Сиренки
Продукти:
1-2 яйца
1/2 бурканче кисело мляко
1 ч. л. сол, 1 ч. л. сода
1-2 с. л. олио
натрошено сирене (1/2 б. кисело мляко)
Всички продукти и брашно се смесват до получаване на гъста каша.
Правят се топки (като кюфте) с намаслени ръце с олио.
Нареждат се в тава, прави се дупка в средата на всяка и се слага малко масло.
Пекат се в умерена фурна. .
Солени курабийки без яйца

1 ч. ч. кисело мляко
2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
150 г сирене
2-3 суп. лъж. олио
Приготвяне:
Смесете содата с киселото мляко и разбъркайте с брашното. Добавете натрошеното на едро сирене. Разбъркайте.
С намазнени в олио ръце оформете курабийки и поставете върху намазана предварително тава.
Печете около 15-20 минути на 200 градуса фурна.
С тези съставки излизат около 10-12 пухкави и вкусни курабийки – идеална закуска за малки и големи.
Фантастично печено пиле
Продукти:
1 (900 г) пиле
1 голям лимон
8 резена Прошуто (шунка, бекон)
1-2 скилидки чесън
2 шепи прясна мащерка
сол
смлян черен пипер
115 г меко краве масло
1 кг картофи
1 голяма глава целина
Приготвяне:
• Фурната, заедно с дълбока отнеупорна тава за печене, се загрява на 220 С.
• Пилето се измива отвън и отвътре и се подсушава с кухненско руло.
• С пръсти се отлепва кожата по гръдната част на пилето, като е важно тя да не се разкъсва.
• С остър ножа се обелва жълтата кора на лимона и се наситнява.
• Обеленият лимон се оставя настрани.
• Прошутото се накъсва на парченца и се поставя в купа заедно със ситно нарязаните чесън, мащерка и лимонова кора.
• Подправя се на вкус със сол и черен пипер.
• Прибавя се кравето масло и всичко се разбърква добре.
• Една трета от сместа се поставя под отделената кожа на пилето.
• С ръцете се разпределя добре.
• С останалата смес се натрива пилето отвътре (вътрешната кухина) и отвън.
• Правят се дълбоки разрези по бутчетата на пилето, за да може добре да проникне топлината при печенето.
• Обеленият лимон се разрязва на две, а сокът се изстисква вътре в пилето.
• Така подготвеното пиле се поставя в сгорещената дълбока тава.
• Пече се 20 минути.
• В това време картофите се измиват, обелват се и се нарязват на резени.
• Сваряват се в подсолена вода за 10 минути и се отцеждат.
• Главата целина се обелва и се нарязва с еднаква големина на картофените резени.
• Тавата с пилето се изважда.
• Печеното пиле леко се повдига с дълги вилици.
• На дъното в образувалия се сок от печенето се поставят картофите и целината.
• Върху зеленчуците се поставя пилето.
• Тавата се връща във фурната.
• Пилето със зеленчуците се пече още 40 минути.
• По желание : След изваждането на пилето и зеленчуците течността се прехвърля в тенджера (или направо тавата се поставя върху котлона).
• Сипва се малко бяло вино и всичко се задушава за 10 минути на тих огън, като се разбърква непрекъснато.
Кифлички
Продукти:
500 г брашно
20 г прясна мая
250 г прясно мляко
100 г кисело мляко
100 г разтопено масло
25 мл олио
1 с л захар
1 ч л сол
1 яйце
сусам
кимион
морска сол
Приготвяне:
• Маята заедно със захарта се размива в топлото мляко и се оставя на топло, докато сместа започне да образува пяна.
• Брашното се пресява в купа и се смесва със сол, прибавя се шупналата мая, киселото мляко и олиото.
• Омесва се меко тесто, като накрая се прибавя и разтопеното и охладено масло.
• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло за 1 час.
• Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разделя на 18 топки.
• Всяка топка се разточва на овална питка.
• Навива се на стегнато руло, като леко се разтягат краищата.
• Нареждат се в намаслена тава и се покриват за 15 минути.
• В това време фурната се загрява на 200 С.
• Кифличките се намазват с разбито яйце и по желание се поръсват със сусам, кимион или морска сол.
• Пекат се 20 минути до златист цвят.
• Охлаждат се върху метална скара.
Кашкавалени бисквити
Продукти:
200 г брашно
1 ч л бакпулвер
сол
100 г масло (настъргано на ситно ренде)
100 г кашкавал (настърган на ситно ренде)
1 яйце
3 с л сметана (най-добре 35 %)
червен пипер
Приготвяне:
• Всичко освен червеният пипер се слага в купа и се замесва тесто.
• Тестото се оформя на топка и се завива със "свежо" фолио и се оставя в хладилника за 30 минути да стегне.
• Тестото се разточва с дебелина 0,5 мм и се оформят бисквитите.
• В тавата за печене се постила хартия за печене и се поставят бисквитите.
• Отгоре се намазват с разбито яйце или мляко. Поръсват се с червен пипер.
• Предварително загрята фурна на 180 С за около 5-10 минути (зависи от фурната Ви).
Няма коментари:
Публикуване на коментар