неделя, 3 октомври 2010 г.

Една купичка мюсли на ден

Една купичка мюсли на ден
Една купичка мюсли на ден е не само добре за фигурата ни, но учените са доказали, че жени, които консумират по-голямо количество фибри са с два пъти по-нисък риск от развитие на рак на гърдата. Фибрите това са /влакна, нишки/, съдържащи се в кореноплодните растения, зърнените храни и сушените плодове, които не се асимилират от организма. Средно човек консумира само по 10-12 г фибри, но ако увеличим приема над 30 г това осезателно ще намали риска от рак на гърдата.
Това е установил екип от Университета по Епидемиология и Биостатистика Лийдс, който е изследвал хранителните навици и здравето на над 35000 жени в продължение на 7 години. Възрастта на проучваните жени в началото на експеримента е била между 35 и 69 години. Диетата им е била оценявана като е използван 217-точков въпросник.
257 от жените в пременопауза са развили рак на гърдата по време на проучването. Установено било, че те са приемали по-голямо количество протеини, по-малко фибри и витамин C, в сравнение с останалите. Според учените това вероятно се дължи на въздействието на фибрите върху образуването и регулацията на женския полов хормон естроген.
реклама
Нивото на този хормон, естествено, е по-високо при по-младите жени.
Доказано е също, че фибрите намаляват риска от развитие на запек, хемороиди и рак на дебелото черво. Полезни са при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, намаляват нивото на холестерол и регулират кръвната захар.
Млечните и животинските храни не съдържат никакви фибри, а храните, богати на мазнини съдържат минимално количество фибри. Знаейки тези неща е добре да съобразяваме менюто си, така че да не лишаваме организма от необходимото и полезното за него. Обикновено когато жените се подлагат на диети наблягат на месото и соковете – а нито едното, нито другото съдържат фибри. В тази връзка е далеч по-добре да заменим белия хляб, с пълнозърнест, отколкото съвсем да се откажем от зърнените изделия.
Лекарите препоръчват поне две от храненията да съдържат храна, богата на фибри, както и да приемаме повече плодове и зеленчуци, по възможност необелени.
Следва една малка таблица с основни, достъпни продукти, които съдържат по-голямо количество фибри и може да ви послужи в определяне на седмичното меню.
Колкото по-добре информирани сме, толкова по-здравословно ще можем да се храним.

продукт количество Грама – фибри
ябълка Средно голяма 3 г
кайсии 4 бр 5 г
Банан среден 2, 4 г
Ечемик неолющен 40 г 5 г
Ечемик готвен 1 чаша 6, 5 г
Боб, червен, готвен 100 г 6, 5 г
боровинки 1 чаша 5 г
Хляб – ръжен 1 филия 7 г
трици 45 г 13 г
Сушени смокини 100 г 12 г
Брашно – ечемик 100 г 10 г
Брашно – соево 100 г 15, 5 г
Брашно – пълнозърнесто 100 г 11 г
Кашу 75 г 4, 5 г
Грах – готвен 100 г 6 г
* * *
Здравословните предимства на мюслито 

Здравословните предимства на мюслито
Мюслито е изключително популярна и здравословна закуска. То завоюва все повече място и в менюто на българката. Любима храна е и на децата. Съществуват най-разнообразни и вкусни комбинации от овесени ядки, сухи плодове, ядки и семена, в съчетание с мед на прах или парченца шоколад.
Хубавото на мюслито е, че може да се комбинира с всякакви продукти: кисело или прясно мляко, плодови сокове и пресни плодове.
Можем да го поднесем на закуска, да панираме месо за обяд или да приготвим вкусен десерт.
Всяка българска домакиня би трябвало вече да се е убедила, че мюслито е изключително практично, а и изключително здравословно, защото съдържа всички необходими за деня витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и баластни вещества.
Мюслито съдържа витамини от групата B - B1, P, B6, фолиева киселина, мастноразтворими витамини A, E, D.
В подкрепа на мюслито е и това, че пълнозърнестите храни имат изключително благоприятен ефект по отношение на теглото. И това е поради голямото съдържание на полизахаридите, чието продължително разграждане в стомашно-чревния тракт, осигурява постоянен приток на глюкоза и фруктоза към кръвта, което дава така необходимата енергия за обмяната на веществата. За дамите, които са на диета пък е невероятен помощник срещу чувството на глад, тъй като увеличава обема си и създава усещане за ситост. Мюслито е една от малкото храни, които нямат нито една вредна съставка. Например:
Плодовете намаляват риска от рак
Овесените ядки намаляват нивото на холестерол в кръвта
Целите овесени и пшенични зърна са богати на фибри.
Затова, ако искате да сте винаги сити и здрави, не забравяйте да се храните балансирано и да използвате повече мюсли при приготвяне на храна за вашето семейство. Бързо ще се убедите, че мюслито може да се комбинира с почти всички продукти и да се използва за всякакви ястия. И наред с това е и невероятно вкусно.
Диета с мюсли
Закуска
30 г мюсли със 120 мл нискомаслено мляко
ябълка или чаша натурален сок
кафе без захар
Обяд
Сурови зеленчуци с парче нетлъсто месо (риба или яйце),
една филийка пълнозърнест хляб
половин кофичка нискомаслено кисело мляко
ябълка
Следобедна закуска
една филийка пълнозърнест хляб
плод или обезмаслено мляко
Вечеря
Зеленчукова супа или салата,
50 г зърнена закуска (мюсли) със 120 мл нискомаслено мляко и 100 г нискомаслено сирене.
.

Няма коментари: