неделя, 12 септември 2010 г.

Последният уикенд на Мерилин Монро. Историята на истински свидетел

Мерилин Монро. Името й сякаш излъчва красота, блясък и благородство още преди да си я представиш в бялата клоширана рокля с колан, която се развява над женствените й бедра.

Една история, за последните дни на жената, станала муза на почти всеки художник, дизайнер и музикант. Една красива дама, която днес вече е символ на онази женска непреклонност, за каквато все още си мечтаем.

За нея никога няма да се уморим да разказваме, защото тя е легенда, а легендата винаги ни учи на нещо – почти като Библията. Пълна е с притчи за живота, от които ние само можем да черпим мъдрост.

Това е Мерилин Монро – Вечната и Неповторимата!

Тази история е странна! Както междувпрочем всички обстоятелства около нейната историческа смърт. Намесен е Франк Синтра, разбира се, братята Кенеди и един свидетел, който е бил на последния уикенд на Мерилин на езерото Тахо.

Това разкритие на Дейли Мейл ни хвърля малко светлина за живота в последните дни на най-голямата Холивудска звезда, а историята е като приказка за една красива принцеса, която обаче завършва с много самота и тъга.

В неделния следобед на 5 август 1962 г. Мерилин Монро е открита мъртва в дома си, лежейки по корем на леглото. Тя е едва на 36 години.

„Скандалната звезда беше хванала телефонната слушалка в едната си ръка, а на леглото лежаха празна бутилка и приспивателни лекарства”, съобщават от Associated Press същата сутрин.

Много преди мъртвото тяло на Мерилин да бъде открито, съседите видели нещо много мистериозно (и все още необяснено) – в събота вечер пред дома на актрисата паркирала линейка. Над медицинската кола кръжал хеликоптер, а от къщата се чували писъци и звук от счупено стъкло.

Загадъчната картинка се допълва и от други съседи на Монро, които забелязали истерична и неизвестна жена да крещи: „Убийци! Убийци такива! Сега доволни ли сте, когато тя е мъртва?”.

В продължение на 48 години смъртта на Мерилин Монро и странните събития като посещение от любовника й Боби Кенеди и линейка, дошла да я прибере дишаща и я върнала мъртва, остава най-мистериозната и загадъчна тайна на Холивуд.



Никой не смята, че смъртта на Мерилин е заинтригувала обществеността повече, от която и да е друга кончина. Дали е било убийство? Самоубийство? Свръхдоза?
Всичко остава загадка.

Някои мислят, че бившият любовник на Мерилин, Франк Синатра, при когото тя е потърсила утеха, е можел да я спаси. Той обаче избрал да обърне гръб на актрисата, когато тя отчаяно се нуждаела от неговата помощ.

Въпроси и съмнения, разкрития и скандали – всичко това съпътства изненадващата смърт на знаменитост, особено ако тя е красива и умира млада. Всичко това е много изненадващо и става още по-интересно, а ключовите свидетели не обелват и дума за случилото се.

50 години по-късно обаче изглежда има какво още да се разкрие, пише Дейли Мейл.

Действието се развива в Лондон, който е част от двумесечното национално турне на легендарния джаз изпълнител и приятел на Синатра Бъди Греко. Там певецът се среща с журналист и разкрива подробности за мистериозен уикенд на Мерилин Монро, прекаран в мафиотска къща до езерото Тахо в Невада. И всичко това 5 дни преди смъртта й.

За първи път някой разказва подробности за това какво се е случило в мафиотското гнездо. Сега Бъди Греко е на 83 години и си спомня с умиление и тъга за уикенда, когато с Мерилин Монро са се запознали.

Хората, които били в къщата – Франк Синатра (който поканил Монро за уикенда), няколко горили със съмнителна репутация и боса на мафията Сам Джанкана - са или мъртви, или не искат да говорят за последните дни на Мерилин.

Тези 48 часа били решаващи за актрисата. Монро вече била във фаза на огромен стрес – Робърт Кенеди, който бил наследил Монро за любовница от брат си Джон Кенеди – бил прекратил 5-месечната си връзка с актрисата преди тя да тръгне за езерото Тахо.

Мерилин била извън реалността и много хора обвинявали братята Кенеди. Тъпчейки се с алкохол и дрога, актрисата преследвала убеждението си, че братът на президента ще се разведе с майката на седемте си деца.

Мерилин била обидена и огорчена, желаела отмъщение и то подходящо за холивудска звезда. Въпреки депресията си, Монро била в отлична форма по време на уикенда в мафиотската къща, където дошла с частния самолет на Франк Синатра.

„Когато Мерилин пристигна в събота, нямаше да повярвате колко добре изглеждаше тя. Аз стоях със Синатра и няколко други момчета на двора, когато дойде лимузина и от нея слезе прекрасна жена с тъмни очила”, спомня си Греко.

„Мерилин беше облечена в зелено, всичко по нея беше в този цвят – полата, палтото и шала. Преди да разбера коя беше си помислих, че виждам най-прекрасната жена. И наистина – това беше Мерилин Монро. Поздравихме се няколко пъти, но така и не си поговорихме по-дълго. Аз й казах, че съм я виждал на мои концерти и тя ме прегърна. Тогава почувствах нейната емоция, а няколко души побързаха да ни направят снимки. Това беше един невероятен момент, който нямаше никога да се повтори. Юли, 1962 г.”, разказва Греко.

До края на вечерта, невинният и красив образ на Монро изчезнал и се появил съвсем тъмен неин облик. Греко довършил представлението си и се присъединил към компанията на домакина Синатра и другите гости на масата.

„Точно тогава, в стаята настъпи гробна тишина. Беше много странно, сякаш някой беше спрял всички звуци с магическа пръчка. Погледнах Франк, а той беше бесен. Очите му бяха яростни и приличаха на сини ледени кубчета. Той гледаше към вратата, където стоеше Мерилин и излъчваше огромно пренебрежение”
, продължава Бъди Греко.

Имайки голяма заслуга за алкохолната и наркотична зависимост на Мерилин, това беше сигурен знак, че актрисата отново беше пияна.

„Франк Синатра беше ремонтирал и отворил въпросната вила Кал Нева на езерото Тахо наскоро, затова Монро имаше още една основателна причина да се налее с алкохол, празнувайки случая. Той се опита да й помогне, но беше изморен от нейните изпълнения. Умната, забавна и красива жена със зелени дрехи, която видях по-рано днес сякаш беше изчезнала. Сега актрисата изглеждаше много пияна и безотговорна. Видно много ядосана каза: „Кого си мислят, че гледат всички тук?””, спомня си още Греко.

„Синатра, който беше много раздразнен от нейното поведение, реагира бързо. Беше ясно, че Франк е обезпокоен. В това си неадекватно състояние, Мерилин можеше да каже какво ли не, а това нямаше да се хареса на гостите. Монро знаеше отвратително много тайни и без да се замисли, можеше да каже всичко на глас. Синатра погледна бодигарда си, давайки му знак да я изкара от стаята. Огромният мъж я придружи навън – всъщност той я вдигна и изнесе почти на рамо. Мерилин не изглеждаше като звездата, която бяхме свикнали да гледаме”, с умиление говори свидетеля на случката Бъди Греко.

Инцидентът натъжил тогава младия приятел на Франк Синатра. Само преди няколко часа Греко почувствал невероятна топлота и доброта от Мерилин и не можел да си обясни внезапната промяна в настроението на актрисата.



„Целите ми мисли бяха насочени към нея. Не можех да я изкарам от главата си. Притесних се много и излязох навън да потърся Мерилин, защото знаех, че има навика да прекалява с наркотиците. Намерих я до басейна, беше сама. Луната светеше с целия си блясък, а Монро изглеждаше призрачно бледа. Тя приличаше на жена, която няма да се задържи много на този свят и беше много обезпокоена. Все пак си поговорихме малко.
Когато приключихме краткия си разговор, изпратих Мерилин до бунгалото в комплекса, който беше резервиран за гостите на Франк и Джанкана. Помислих си, че на другата сутрин мога да я накарам да си тръгне към Лос Анджелис заедно с Пат Лоуфорд, сестрата на Кенеди. Когато й се обадих обаче тя си беше тръгнала и никога повече не я видях”, разказва Греко.
Тук изниква въпросът, според проучването на Дейли Мейл, дали Франк Синатра е изгубил търпението си към Мерилин? Дали я е изоставил и това е довело до фаталния за актрисата край?

„Това е вероятен сценарий. След като направи сцената предната вечер, Синатра не искаше да вижда повече Мерилин, а можеше да бъде много по-търпелив с нея”, замислено споделя един от малкото живи свидетели на случката.

Въпреки всичко се смята, че Синатра е поканил актрисата във вилата си, за да я накара да си мълчи за връзките с братята Кенеди. Въпросът е дали легендарният певец е успял в плана си? А може би просто е захвърлил певицата на произвола на съдбата?

Едно е сигурно - когато Мерилин Монро е изоставена от най-добрия си приятел, а именно Синатра, часовникът започва да тиктака. И след 5 дни, една от най-големите звезди на Холивуд е вече мъртва.

Няма коментари: